به گزارش روز سه شنبه خبرگزاری ایرنا از خبرگزاری برنما. آنتونی لاکوزیر حمل و نقل ما،ی گفت: این و،خانه قصد دارد به منظور بهره مندی از روابط منطقه ای، توسعه خطوط ریلی در این کشور را تسریع بخشد.
وی افزود: انور ابراهیم نخست وزیر ما،ی در دیدار با پاونگترن شیناواترا نخست وزیر تایلند در مورد اهمیت ایجاد زیرساخت های ریلی صحبت کرد و در بی،ه مش، ما،ی و تایلند دیروز به تلاش برای بهبود بیشتر اتصال به شبکه راه آهن و جاده اشاره شده است.
لوک امروز پس از شرکت در نشست ما،ی و چین 2024 (MCS 2024) گفت: "ما می خواهیم روابط بهتری با تایلند برقرار کنیم، به ویژه در بعد شبکه راه آهن، اگر ارتباط با تایلند و تایلند به ،ه خود با لائوس تقویت شود." سپس چین متصل خواهد شد و این قطعا به تحقق "راه آهن پان-آسیایی" کمک خواهد کرد.
انور و همتای تایلندی او روز دوشنبه به نهادهای دو کشور دستور دادند تا پیشرفت در شبکه راه آهن را تسریع کنند و قطارهای پرسرعت را در دو کشور هماهنگ کنند. این در راستای آرزوهای متقابل برای تقویت روابط نزدیکتر و افزایش جریان کالا و مسافر در سراسر مرز بین ما،ی و تایلند و در سراسر منطقه است.
سران دو کشور همچنین بر اهمیت تسریع مذاکرات در مورد یادداشت تفاهم حمل و نقل فرامرزی برای تسهیل در جابجایی کالا و مسافر تاکید ،د.
لوک گفت که یک شبکه راه آهن آسیایی در حال حاضر وجود دارد، از جمله ASEAN Express، یک قطار باری بین ما،ی و چین. با این حال، به دلیل چالش های فراوان، از جمله مسائل گمرکی و ترخیص، به طور گسترده توسعه نیافته است. یکی از چالش های اصلی، فرآیند ترخیص کالا است که با تایلند نیز صحبت شده است که امیدواریم این روند ساده تر شود و ترانزیت کالا کارآمدتر شود.
به گفته لوک، این اقدام بخشی از تلاش های ،ت ما،ی برای افزایش تجارت آسه آن از طریق بهبود شبکه راه آهن است.
وی افزود: در حال حاضر بیشترین تجارت از طریق مسیرهای دریایی صورت می گیرد. با این حال، امیدواریم بتو،م کالاهای بیشتری را از طریق راه آهن حمل کنیم و این برنامه در راستای برنامه ما،ی برای ارتقای اتصال ASEAN است.
لوک بر تلاش های ،ت ما،ی برای توسعه پروژه های راه آهن مانند خط ریلی ساحل شرقی (ECRL) و پروژه مسیر با هدف کاهش تراکم جاده ها و تشویق استفاده از قطار به ،وان وسیله اصلی حمل ونقل تأکید کرد.