به گزارش روز دوشنبه خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، پایگاه تحلیلی اوراسیا ریویو در گزارشی به تحلیل آثار و پیامدهای تعرفه های آمریکا و اروپا بر کشورهای آسیایی پرداخت.
در این گزارش آمده است: از آگوست 2024 موجی از تعرفه های جدید بر محصولات ساخت چین اعمال شده است. ایالات متحده بررسی تعرفه های بخش 301 خود را تکمیل کرد و تعرفه های جدیدی را بر محصولات چینی اعمال کرد. کانادا همچنین تعرفه 100 درصدی بر خودروهای برقی و 25 درصدی بر محصولات فولادی و آلومینیومی چین اعمال کرد و اتحادیه اروپا نیز با تعرفه 45 درصدی بر خودروهای برقی ساخت چین موافقت کرد.
افزایش احتمالی تنش تجاری بین ایالات متحده و چین
بر اساس این گزارش، دونالد ترامپرئیس جمهور منتخب ایالات متحده تعرفه 60 درصدی بر واردات چینی و تعرفه عمومی 10 تا 20 درصدی برای همه واردات از این کشور پیشنهاد کرده است. این تعرفه ها قیمت کالاهای وارداتی را در بازار آمریکا افزایش می دهد و بار اقتصادی آن را بر دوش مصرف کنندگان آمریکایی می گذارد. احتمال اقدام تلافی جویانه چین می تواند بحران اقتصادی را بدتر کند.
تعرفه های اضافی بر واردات از چین می تواند پیامدهای منفی جه، داشته باشد و منجر به افزایش هزینه های واقعی برای خانوارهای آمریکایی و چینی و افزایش تقاضا برای کالاهای تولید شده در سایر کشورها شود. این اثرات به ویژه در کشورهایی که روابط اقتصادی قوی با چین دارند مشهود است.
مدل های پیش بینی اثرات جنگ تجاری گسترده بین ایالات متحده و متحدانش (مانند اتحادیه اروپا، بریت،ا، ژاپن، کره ج،ی و استرالیا) با چین نشان می دهند که اقتصادهای آسیایی شدیدترین تأثیرات منفی را تجربه خواهند کرد. . به ،وان مثال، بخش تج،ات الکتریکی و نوری در کره ج،ی و تایوان به دلیل وابستگی شدید زنجیره تامین به صنایع چین آسیب زیادی خواهند دید.
از سوی دیگر، کشورهایی مانند برزیل و ،یه که ارتباط کمتری با زنجیره تامین چین و نزدیک به بازارهای آمریکا و اروپا دارند، ممکن است از این تغییرات سود ببرند و بخشی از سهم بازار چین را به خود اختصاص دهند.
فرصت های ناشی از افزایش تعرفه بر کالاهای چینی
این گزارش می افزاید در حالی که اثرات منفی این تنش ها آشکار است، افزایش تعرفه ها بر کالاهای چینی فرصت هایی را برای سایر کشورهای آسیایی نیز فراهم می کند. ممکن است محصولات این کشورها به دلیل تعرفه های عمومی پیشنهادی ترامپ با افزایش هزینه مواجه شوند، اما رقابت نسبی آنها در مقایسه با کالاهای چینی افزایش خواهد یافت.
آسیا قبلاً اثرات تنش های تجاری بین ایالات متحده و چین را احساس کرده است. به ،وان مثال، در سال 2012، ایالات متحده تعرفه های ضد دامپینگ را بر ماشین های لباسشویی وارداتی از مکزیک و کره ج،ی اعمال کرد و شرکت های کره ای مانند سامسونگ و ال جی نیز پایگاه های صادراتی خود را از کره به چین منتقل ،د. این شرکت ها در سال 2016 با اعمال تعرفه های مشابه برای چین، تولید خود را به تایلند و ویتنام منتقل ،د.
فراتر از جابجایی تولید، زنجیره های تامین در آسیا در حال بهینه سازی مجدد هستند، که با افزایش چشمگیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ما،ی نشان می دهد. میانگین سرمایه گذاری تایید شده سه ساله ما،ی از سال 2021 تا 2024 در مقایسه با سال های 2015 تا 2017 دو برابر شده است.
آسیای ج، شرقی، مرکز جدید تولید
کشورهای ج، شرق آسیا، در صورت وجود شرایط من،، می توانند به ،وان نقطه کانونی در سازماندهی مجدد زنجیره های تامین جه، عمل کنند. در نظرسنجی بانک همکاری بین المللی ژاپن (JBIC) در سال 2023، ویتنام برای اولین بار از چین پیشی گرفت و به ،وان دومین کشور جذاب برای فعالیت های شرکت های ژاپنی در خارج از کشور قرار گرفت.
22 درصد از شرکت هایی که ویتنام را انتخاب ،د به «تنوع ریسک» اشاره ،د. این نشان دهنده تمایل به کاهش وابستگی به چین در صورت تشدید تنش های تجاری است.
برای بهره مندی از این تحولات، کشورهای ج، شرق آسیا باید برای ایجاد ثبات سیاسی و چارچوب های قانونی قوی تلاش کنند. این عوامل علاوه بر کیفیت محصول و ظرفیت تامین کننده، در فرآیند تصمیم گیری سرمایه گذاران نقش اساسی دارند.