مادربرد چیست؟ آشنایی با اجزای مادربرد

بدون شک هر چقدر تعداد شیارهای PCI-E مادربرد بیشتر و نسخه آن‌ها بالاتر باشد مادربرد هم قیمت بیشتری خواهد داشت. البته این با توجه به کاربری مادربردها تغییر می‌کند و هر مادربردی با توجه به سری، مدل و نوع کاربری‌اش دارای تعداد خاصی شیار PCI-E از یک یا دو نسخه خاص است. در حال حاضر دیگر خبری از شیارهای نسخه ۲.۰ و ۱.۰ نیست و تقریبا تمام مادربردها دارای شیارهای PCI-E از نسخه ۳.۰، ۴.۰ یا ۵.۰ هستند.

مادربورد چیست؟ آشنایی با کاربرد Motherboard در کامپیوتر

کامپیوتر شخصی IBM که در سال 1981 عرضه شد اولین کامپیوتری بود که از مادربرد استفاده می‌کرد. البته در آن زمان از اسم Planar برای اشاره به این مادربرد استفاده می‌شد. همانگونه که از نام این بخش پیداست برای اتصال کابل آی دی ای به برد اصلی استفاده میشود، این کابل را میتوانید در بعضی از هارد‌ها یا درایوهای CD و DVD قدیمی‌تر ببینید.

به خاطر همین کاربرد است که در مادربردها تعداد پورت‌های USB از سایر پورت‌ها بیشتر است (این تعداد حداقل چهار ولی معمولا شش تاست). پورت‌های USB که در مادربردهای امروزی به کار می‌روند یا پورت USB ۲.۰ یا USB ۳.۰ هستند. البته تعداد معدودی از مادربردها دارای پورت USB ۴.۰ نیز هستند که در حال حاضر جدیدترین نسخه USB است و از زمان معرفی شدنش مدت زیادی نمی‌گذرد (احتمالا در آینده در مادربردهای بیشتری به کار خواهد رفت).

  • در این میان، نوع جدیدی از مادربوردها با فرم فاکتور mini-ITX به بازار عرضه شده است که به خاطر اندازه کوچکتر در مقایسه با محصولات موجود و کارایی بسیار بالا در کنار امکان تهیه یک سیستم جمع‌وجور، به مراتب گران‌تر هستند.
  • خطوط 3.3V ،+5+ و +12V برق را به اجزای مختلف موجود در خود مادربرد می‌رسانند.
  • به طور کلی‌، انواع مادربردها با توجه به مشخصات از پیش تعیین شده‌ای ایجاد می‌شوند و شباهتی بین مادربردهای تولید شده توسط شرکت‌های مختلف ایجاد می‌کنند.
  • از نظر قیمتی، مادربردها طیف وسیعی را شامل می شوند و قیمت های بسیار متنوعی را در بر دارند.
  • به عبارتی دیگر همیشه یک مادربرد گران قیمت انتخاب مناسبی ممکن است برای شما نباشد و گاهی یک مادربرد با قیمت اقتصادی می تواند به راحتی پاسخگوی نیاز شما باشد.

اولین مادربرد مورد استفاده در رایانه شخصی IBM است که در سال 1981 منتشر شد. Motherboard  که با نام Mainboard نیز شناخته می شود اصلی ترین قطعه یک کامپیوتر است که سایر اجزا مثل CPU و RAM و … به آن متصل می شود. وجود دکمه‌های روشن و خاموش کردن دستگاه در موارد خاص می‌تواند حسابی به کمک‌تان بیاید؛ به خصوص اگر در مراحل اولیه راه‌اندازی دستگاه بوده یا قصد تست آن را داشته باشید. با این حال، برای عموم کاربران، وجود این دکمه‌ها (که شامل کلیدی برای پاک کردن حافظه CMOS هنگام اورکلاک نیز می‌شود) اهمیت چندانی ندارد.

فرم فاکتور ATX

سوکت با توجه به نوعی که دارد می‌تواند تنها پذیرنده برخی از پردازنده‌ها باشد (مثلا فقط پردازنده‌های اینتل نسل ۱۲ و ۱۳) بنابراین هر مادربردی نه از تمام پردازنده‌ها بلکه فقط از یک سری از آن‌ها پشتیبانی می‌کند. ظاهر سوکت شبیه به مربع یا مستطیلی است که تعداد زیادی پایه سوزنی‌شکل را در خود جای داده با اهرمی در کنارش که برای نگه داشتن پردازنده در جایش است. این پایه‌های سوزنی‌شکل روی محل‌های مخصوص خود روی پردازنده قرار گرفته و از طریق آن‌ها پردازنده به مادربرد متصل می‌شود. شکل ظاهری سوکت‌ها خیلی شبیه به هم است ولی هر سوکتی با توجه به نوعش دارای تعداد معینی پایه است که در برخی مواقع محل قرارگیری‌شان با سوکت‌های دیگر متفاوت است (معمولا در گوشه‌ها). بردهای این فرم فاکتور با ابعاد ۱۷x۱۷ سانتی‌متر، برای کامپیوترهای کوچک که فضای کمی را اشغال می‌کنند بسیار مناسب است.

منتشر شده در
دسته‌بندی شده در اخبار