به گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به نقل از دویچه وله نیوز، اندونزی روز دوشنبه هفته جاری رسما به عضویت بری، درآمد و بزرگترین اقتصاد ج، شرق آسیا و پرجمعیت ترین کشور منطقه به آن پیوست. این بلوک با اضافه شدن اعضای جدید، BRICS اکنون به دنبال تقویت وجهه خود به ،وان جایگزینی برای G7 (که متشکل از اقتصادهای بزرگ به رهبری ایالات متحده است) است.
رولیانسیا سومیراتسخنگوی و، خارجه اندونزی به دویچه وله گفت: ما چندین بار تکرار کرده ایم که برجام یک پلت فرم مهم برای اندونزی برای تقویت همکاری های ج، و ج، و اطمینان از اینکه صداها و آرمان های کشورهای ج، جه، به خوبی در تصمیم جه، به نمایش گذاشته می شود. -عملیات تولیدی خواهد بود
به گفته این سخنگوی، جاکارتا متعهد به مشارکت در برنامه های مورد بحث برجام است، از جمله تلاش برای افزایش انعطاف پذیری اقتصادی، همکاری های فناوری و سلامت عمومی.
جوکو ویدودو، رئیس جمهور سابق اندونزی پیوستن کشورش به بری، در سال 2023 را رد کرد و گفت که جاکارتا هنوز در حال بررسی مزایا و معایب عضویت در بری، است و نمی خواهد در آن عجله کند. اما رئیس جمهور جدید، پرابوو سوبیانتو، که برنده انتخابات عمومی 2024 اعلام شد، چنین نگر، ای ندارد.
با این حال، تغییر در جاکارتا چیزی بیش از یک تغییر ساده ،ت است. در شرایطی که نظم جه، به رهبری غرب گرفتار آشفتگی سیاسی و تضعیف شده توسط آشفتگی اقتصادی و جنگ در اوکراین و خاورمیانه است، کشورهای ج، جه، به طور فزاینده ای مایل به نزدیک شدن به پکن و مسکو هستند و خشم واشنگتن را به خطر می اندازند کشورهایی از جمله ... آسیای ج، شرقی مانند تایلند، ما،ی و ویتنام ابراز علاقه کرده اند یا رسما درخواست پیوستن به بری، را داده اند.
دنیای چند قطبی
تکامل بری، به یک بلوک ژئوپلیتیکی بزرگتر تحت تأثیر ظهور چین به ،وان یک قدرت اقتصادی و سیاسی جه، قرار گرفته است. ،ت چین مرتباً خواستار نظم جه، و امنیت و زیرساخت مالی «چند قطبی» است که تحت سلطه یا انحصار ایالات متحده نباشد. اعضای بری، اغلب در مورد تسلط جه، دلار آمریکا و نیاز به چارچوب های مالی جایگزین بین کشورها بحث می کنند.
از نظر دیپلماتیک، بری، برای چین و روسیه به ،وان نمادی از این چشم انداز چندقطبی در حال ظهور اهمیت دارد، زیرا اج، سال 2024 قرار است به میزب، چین و روسیه برگزار شود. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نشان داد که مسکو با وجود تحریم های غرب همچنان دوستان زیادی در سراسر جهان دارد.
گوایاکیلسخنگوی و، خارجه جدید چین در واکنش به تصمیم اندونزی برای پیوستن به برجام، از این کشور ج، آسیا به ،وان یک "کشور بزرگ در حال توسعه و یک نیروی مهم در ج، جه،" تمجید کرد.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که بری، یک سنگر آشکارا ضد غربی نیست. اندونزی، مانند هند به ،وان یکی از بنیانگذاران برجام، روابط خوبی با غرب دارد و بعید است در یک بن بست ژئوپلیتیکی بین ایالات متحده و رقبای آن طرفی بگیرد.
اندونزی؛ قدرت برای تعادل
حبیب ابین ذکوان یکی از محققان بخش روابط بین الملل مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی (CSIS) در اندونزی به دویچه وله گفت: جاکارتا قصد ندارد به آرامی یا بلافاصله از غرب جدا شود. در DNA سیاست خارجی اندونزی، همانطور که (رئیس جمهور سوبیانتو) پرابوو گفت، همه با هم دوست هستند. جاکارتا فقط می خواهد زمین بازی خود را گسترش دهد.
به گفته این کارشناس، اگر اندونزی بتواند موضع عدم تعهد خود را حفظ کند و با چشم انداز جامع خود مبنی بر عدم حذف یا رها ن، غرب، بر دستور کار بری، تأثیر بگذارد، من معتقدم که (عضویت برجام) ممکن است تأثیر حداقلی بر روابط جاکارتا داشته باشد. نه با غرب
تیوکو رداسیا یکی دیگر از کارشناسان و مدرس روابط بین الملل در دانشگاه پاجاجاران در جاوه غربی به دویچه وله گفت که اندونزی می تواند در عین حفظ روابط خود با ایالات متحده و اتحادیه اروپا به ،وان یک "تعادل" در برجام عمل کند. عضویت در BRICS به ،وان یک قدرت متوسط، به اندونزی نفوذ در سیستم جه، می دهد.
تاثیر مراسم تحلیف ترامپ
با آمدن سر کار دونالد ترامپانتظار می رود که واشنگتن پس از تصدی پست ریاست جمهوری منتخب آمریکا در اوا، ماه جاری از مشارکت چندجانبه خارج شود. ترامپ با هدف قرار دادن برجام، در ماه نوامبر اعضای این بلوک را تهدید کرد که در صورت ایجاد «ارز بری،» از اقتصاد آمریکا قطع خواهند شد.
ال،اندر ریموند آریویانتویکی از اعضای ارشد دانشکده مطالعات بین المللی راجاراتنام (RSIS)، رویکرد معاملاتی ،ت ترامپ می تواند فرصتی برای اندونزی ایجاد کند تا مشارکت های قوی تری در سازمان های منطقه ای ایجاد کند.
آریفیانتو در مقاله اخیر خود نوشت، ایجاد مشارکت های سودمند متقابل با سایر کشورهای ج، شرقی آسیا نه تنها موقعیت غیرمتعهد منطقه را در یک نظم ژئوپلیتیکی نامشخص تقویت می کند، بلکه موقعیت اندونزی را به ،وان رهبر انجمن کشورهای ج، شرق آسیا (ASEAN) نیز تقویت می کند. با حرکت ایالات متحده به سوی یکجانبه گرایی، اعتبار آن در حال تقویت خود است.